Wat gebeurt er bij cremeren?

En vooral… hoe bespreek ik dat met de kinderen?

Eerst maar eens, wat er gebeurt:

 

De kist met de overledene wordt naar de ovenruimte van het crematorium gebracht. Er wordt een vuurvast steentje met een identificatienummer op de kist gelegd. Dit nummer is terug te vinden op de papieren van het crematorium. 

De deur gaat open, de kist schuift naar binnen. Er is op dat moment nog geen vuur in de oven. Door de temperatuur (900 graden Celsius) ontbrandt het hout van de kist vanzelf. 

Door die zelfontbranding ontstaan vlammen, het lichaam verbrandt daardoor ook.  De temperatuur loopt op tot zo’n 1200 graden Celsius. Na ongeveer anderhalf uur is de verbranding klaar. Dan wordt de oven geleegd. De as, kleine botresten en het steentje worden eruit gehaald. 

Er wordt met een magneet over de asresten gegaan: de schroeven van de kist worden eruit gehaald. Ook chirurgisch staal, en andere zaken worden gescheiden.

 

Dan wordt de as met de botrestjes (een schedel en een dijbeen verbranden meestal niet helemaal) in een cremulator geplaatst. Die maalt de as in twee minuten fijn. 

 

Het proces is nu klaar.

 

Wat ik aan kinderen uitleg, is alles op het stukje over de cremulator na. Dat vind ik een niet zo fijn beeld om zelf te delen. Als er vragen over gesteld worden door het kind, vertel ik er wel over. Dat doen we dan vragenderwijs. Dus op de vraag of alles verbrand, geef ik als antwoord: “Nee. Bijvoorbeeld je schedel niet. Die is zo hard. Dat gaat niet helemaal.” Als er geen vervolgvraag komt, is het prima, anders komt er vanzelf een vervolgvraag: “wat gebeurt daar dan mee?” Dan stel ik een vraag terug: “Wat denk je dat er gebeurt?” Op deze manier kan ik checken, hoe het kind denkt, en welk vooroordeel er al bestaat. Daar pas ik mijn antwoord op aan. 

Materialen

BijDeHand werkt met verschillende materialen.
We beschikken over een eigen multikoeler. Daarmee kan een overledene thuis worden gekoeld, zowel bij een opbaren op bed als in de kist. Daarnaast zijn er meer hulpmiddelen waar we zelf over beschikken. 
Maar het allerbelangrijkst is misschien wel, dat BijDeHand beschik tover speciale materialen om met kinderen over de dood te spreken. Denk hierbij aan kleurplaten, knutselspullen,  LEGO®, en speelgoed van hout. Allemaal uiteraard in het thema dood en rouw. 

En allemaal ook ontworpen door Richard.

Je haalt dus niet zomaar iets naar binnen als je kiest voor Uitvaartverzorging BijDeHand.

 

 

Recent nieuws

- Wat kost een begrafenis?

- Wat kost een crematie?

- Wat is een particulier graf?

- Uitvaart en corona

Werkgebied

- Uitvaart Castricum

- Uitvaart Alkmaar

- Uitvaart Zaandam

- Uitvaart Haarlem

 

Contact

06 - 11 03 14 14 (24/7 bereikbaar)
richard@uitvaartverzorgingbijdehand.nl

Wat is de dood eigenlijk?

Er is maar 1 zekerheid in het leven: je gaat een keer dood. De meeste mensen denken dat doodgaan een moment is (knopje omzetten, klik en je leeft niet meer; je bent dood). Zo gaat dat niet. De dood is een proces. Na je laatste hartslag gebeurt er nog het een en ander. Dat kun je hier terugvinden.