Wat gebeurt er bij cremeren?

En vooral… hoe bespreek ik dat met de kinderen?

Eerst maar eens, wat er gebeurt:

 

De kist met de overledene wordt naar de ovenruimte van het crematorium gebracht. Er wordt een vuurvast steentje met een identificatienummer op de kist gelegd. Dit nummer is terug te vinden op de papieren van het crematorium. 

De deur gaat open, de kist schuift naar binnen. Er is op dat moment nog geen vuur in de oven. Door de temperatuur (900 graden Celsius) ontbrandt het hout van de kist vanzelf. 

Door die zelfontbranding ontstaan vlammen, het lichaam verbrandt daardoor ook.  De temperatuur loopt op tot zo’n 1200 graden Celsius. Na ongeveer anderhalf uur is de verbranding klaar. Dan wordt de oven geleegd. De as, kleine botresten en het steentje worden eruit gehaald. 

Er wordt met een magneet over de asresten gegaan: de schroeven van de kist worden eruit gehaald. Ook chirurgisch staal, en andere zaken worden gescheiden.

 

Dan wordt de as met de botrestjes (een schedel en een dijbeen verbranden meestal niet helemaal) in een cremulator geplaatst. Die maalt de as in twee minuten fijn. 

 

Het proces is nu klaar.

 

Wat ik aan kinderen uitleg, is alles op het stukje over de cremulator na. Dat vind ik een niet zo fijn beeld om zelf te delen. Als er vragen over gesteld worden door het kind, vertel ik er wel over. Dat doen we dan vragenderwijs. Dus op de vraag of alles verbrand, geef ik als antwoord: “Nee. Bijvoorbeeld je schedel niet. Die is zo hard. Dat gaat niet helemaal.” Als er geen vervolgvraag komt, is het prima, anders komt er vanzelf een vervolgvraag: “wat gebeurt daar dan mee?” Dan stel ik een vraag terug: “Wat denk je dat er gebeurt?” Op deze manier kan ik checken, hoe het kind denkt, en welk vooroordeel er al bestaat. Daar pas ik mijn antwoord op aan. 

Materialen

Recent nieuws

- Wat kost een begrafenis?

- Wat kost een crematie?

- Wat is een particulier graf?

- Uitvaart en corona

Werkgebied

Door de expertise van BijDeHand, werken wij landelijk - inclusief de Waddeneilanden.

 

Contact

06 - 11 03 14 14 (24/7 bereikbaar)
richard@uitvaartverzorgingbijdehand.nl