Hoe betrek je kinderen bij een uitvaart?

Zelf ben je er al helemaal uit. Natuurlijk hebben je kinderen ook een plek in de uitvaart van je partner of een van je ouders. Zij hebben bij leven ook een enorm belangrijke rol gespeeld, dus dat moet nu ook zo zijn. Sommige familieleden of andere omstanders zijn minder overtuigd. Die twijfelen of je kinderen kunt betrekken bij een uitvaart, of kinderen begrijpen wat een uitvaart is. 

Dan schakel je BijDeHand in

Wij geloven dat je kind mee kan naar een uitvaart. Hoe jong dan ook. Het leven en de dood zijn met elkaar verbonden, dus je kinderen horen erbij. En meer dan dat. Ze hebben het recht om betrokken te worden bij een uitvaart. Niet te worden afgescheept met een kleurplaat, maar meedoen!

Door mee te doen, te praten over de dood, een kleurplaat te maken, uitleg te krijgen met behulp van uitvaartspeelgoed, maar ook door stiekem even een balletje te trappen, wordt het hele afscheidnemen beter te begrijpen door je kind. Juist doordat ze meedoet. 

En zo lastig is dat niet. Wij volwassenen, wij maken het soms ingewikkeld. Een kind is prima in staat mee te helpen bij de controle van een thuisopbaring: “Ja hoor, hij voelt nog koud bij zijn handen, en de koeling staat nog op 17 graden min”.
Daar is niets geks aan. Zelfs als we samen de koelplaat controleren, kan dat op een normale wijze. Laatst heb ik samen met een jong meisje iedere dag even de koelplaat bevoelt. Voelt dat nou net zo koud, als opa’s handen? Zo kwamen we namelijk op het gesprek waarom opa eigenlijk zo gekoeld moest worden. En daar ontstaat de belangrijke vraag: wat is het verschil tussen dood en slapen. 

Door het inzetten van een aantal kleurplaten, die ik speciaal heb laten ontwikkelen om over de dood te praten, beginnen we over de technische dingen te praten. Waarom je zo’n potje nodig hebt bijvoorbeeld. EN hoe het dan komt dat papa as wordt.

Niet om te shockeren, maar juist om de spanning er zoveel mogelijk af te halen. Voor het kind, maar ook voor de volwassenen die er omheen staan. Want die hebben stiekem ook soms nog wel vragen waar ze geen antwoord op weten. Die ze niet durven stellen wellicht. 

Heerlijk, om zo stapsgewijs door te nemen wat er gebeurt en hoe het komt dat je langzamerhand wat kleurverschil bij een lichaam ziet. Daar is niks spannends aan. Dat is gewoon. Zó wordt de dood een ‘normaal’ verschijnsel. Zonder spannend randje.

 

Materialen

Recent nieuws

- Wat kost een begrafenis?

- Wat kost een crematie?

- Wat is een particulier graf?

- Uitvaart en corona

Werkgebied

Door de expertise van BijDeHand, werken wij landelijk - inclusief de Waddeneilanden.

 

Contact

06 - 11 03 14 14 (24/7 bereikbaar)
richard@uitvaartverzorgingbijdehand.nl