Uitvaarttips voor kinderen

Hier de beste tips voor kinderen bij een uitvaart

1. Voorbereiden
Het is fijn als kinderen weten wat er te gebeuren staat. Dus bereid ze voor. Vertel wat ze gaan zien, wat de ‘spelregels’ zijn in dat gebouw, wat er verwacht wordt van ze. 

2. Meedenken
Een kind kan prima zelf bedenken wat er oké is voor hem. Dat hoef je niet allemaal uit te denken voor je kind. Vraag het. Maak afspraken. Vraag het een dag later nog eens na. En spreek ook af wat je doet als het op de dag van het afscheid toch ineens te spannend blijkt, of als op de dag van het afscheid je kind ineens bedenkt tóch iets te willen doen.

3. Wees eerlijk
Niemand heeft iets aan jokken. Maar zeker niet in het proces van overlijden, afscheid nemen en uitvaart. Niet alleen omdat je moet bijhouden wat je allemaal gezegd hebt, maar ook omdat je betrouwbaarheid zakt. En juist over zo’n belangrijk onderwerp wil je dat je kind je vertrouwd.

4. Doe mee
Ieder kind kan deelnemen aan een uitvaartdienst als hij wil. Of dat nu het zwaaien is naar de aanwezigen, of het vertellen over papa, of een liedje zingen, een dansje doen… Er is altijd iets te bedenken dat een kind kan doen.

5. Betrek vrienden
Heel belangrijk in het leven van een kind zijn de vrienden. Daarom is het fijn, als je op een of andere manier de vriendengroep kunt betrekken in de uitvaart.

6. Creatief zijn
Of je nou de kist wilt beschilderen, een liedje wilt zingen, een kaarsje wilt aansteken, het lintenrituaal wilt doen… wat je ook doet, zorg dat je gebruik maakt van de creativiteit van je kind. 

7. Controleer
Soms is het stiekem wat lastig om te begrijpen allemaal. Daarom is het goed om af en toe nog eens na te gaan of alles wel begrepen is. Wees ook hier eerlijk over, doe je niet dommer voor dan je bent. Kinderen zijn slim genoeg om die trommel met kletskoek open te zien gaan. 

 

Materialen

BijDeHand werkt met verschillende materialen.
We beschikken over een eigen multikoeler. Daarmee kan een overledene thuis worden gekoeld, zowel bij een opbaren op bed als in de kist. Daarnaast zijn er meer hulpmiddelen waar we zelf over beschikken. 
Maar het allerbelangrijkst is misschien wel, dat BijDeHand beschik tover speciale materialen om met kinderen over de dood te spreken. Denk hierbij aan kleurplaten, knutselspullen,  LEGO®, en speelgoed van hout. Allemaal uiteraard in het thema dood en rouw. 

En allemaal ook ontworpen door Richard.

Je haalt dus niet zomaar iets naar binnen als je kiest voor Uitvaartverzorging BijDeHand.

 

 

Recent nieuws

- Wat kost een begrafenis?

- Wat kost een crematie?

- Wat is een particulier graf?

- Uitvaart en corona

Werkgebied

- Uitvaart Castricum

- Uitvaart Alkmaar

- Uitvaart Zaandam

- Uitvaart Haarlem

 

Contact

06 - 11 03 14 14 (24/7 bereikbaar)
richard@uitvaartverzorgingbijdehand.nl

Wat is de dood eigenlijk?

Er is maar 1 zekerheid in het leven: je gaat een keer dood. De meeste mensen denken dat doodgaan een moment is (knopje omzetten, klik en je leeft niet meer; je bent dood). Zo gaat dat niet. De dood is een proces. Na je laatste hartslag gebeurt er nog het een en ander. Dat kun je hier terugvinden.