uitvaartverzorger (m/v) 
op oproepbasis (nul uren contract) / ZZP

“Hoi, met Richard. Kun jij binnen een uur bij een familie in Haarlem zijn?” Zo begint je ‘opdracht’ voor deze week. 

Je kleedt je om, heerlijk niet al te strak in pak, maar wel netjes. Daar hebben jullie van tevoren duidelijke afspraken over gemaakt. Een kwartier later zit je in de auto, onderweg naar het adres dat je hebt opgekregen. Je collega die helpt bij de verzorging is ook al onderweg.  

Die avond ontmoet je een jong gezin, waar je de eer hebt om papa te verzorgen. Er staat een verdrietige mama op je te wachten, samen met twee jonge kinderen. Natuurlijk stel je je voor en ga je niet direct aan de slag. Eerst maar eens de tijd nemen om het verhaal te beluisteren. Even de eerste stress laten delen van dat papa overleden is. In dat gesprek hoor je welke vooroordelen er al of niet zijn en terwijl je praat, heb je al een ideetje hoe je daar straks eens een vraag over kunt stellen. Lekker dat je daar al een aantal keer met Richard over hebt nagedacht. Je kunt echt meer bieden dan dat je in andere uitvaartbedrijven aan mocht bieden. Even los van ‘effectieve uren’, gewoon doen waar je hart ligt; de ultieme zorg voor een gezin bieden.

Dan is het moment om de spullen uit de auto te pakken. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken en je nodigt de twee kleintjes uit om je te assisteren. Allebei een washandje aan, zo verzorgen we papa. We ontdekken meteen dat papa al een beetje koud begint te voelen en slap is. En dat terwijl hij vroeger zo sterk was! Stapje voor stapje kun je ook dingetjes uitleggen aan die twee hulpjes van je. Er zijn misschien ook wel dingen die niet zo fraai zijn om te zien; het sluiten van de mond bijvoorbeeld. Je vertelt wel wat je gaat doen en waarom, maar je vraagt ook of ze daar wel bij willen zijn, en waarom jij denkt dat het niet zo handig is. Samen met mama (en je collega) besluiten jullie dat dat stukje niet zo tof is om bij te helpen.

Met aankleden van papa kunnen onze jonge assistenten wel weer helpen. Je regelt de komende dagen de uitvaart, bent iedere dag van de komende week ter beschikking voor dit gezin, en hebt Richard op de achtergrond paraat, voor als er een situatie is waarover je even wilt overleggen. Lekker, dat je – vooral voor dat pedagogische deel, maar ook voor de regelzaken van de uitvaart – iemand hebt met wie je kunt overleggen.

Mocht je dit verhaaltje lastig vinden, dan zijn dit de specificaties die gezocht worden:

pedagogisch sterk; HBO werk- en denkniveau; organisatievermogen; stressbestendig; inlevingsvermogen; betrouwbaar; goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden; kwaliteitsgericht; bereid tot het werken in avond-, nacht, en weekend uren; ruime kennis en ervaring met Word, Excel en Powerpoint; in bezit van rijbewijs; bereid bent te reizen voor je werk. Er wordt van jou ook verwacht dat je assisteert bij de laatste verzorging.

Owja… enne… Ik hoef vast niet te zeggen dat het wel fijn is, als je al eens een overledene hebt gezien [en aangeraakt] toch? Een beetje ervaring is wel zo aangenaam 😉