Wat is de dood eigenlijk?

Er is maar 1 zekerheid in het leven: je gaat een keer dood. De meeste mensen denken dat doodgaan een moment is (knopje omzetten, klik en je leeft niet meer; je bent dood). Zo gaat dat niet. De dood is een proces. Na je laatste hartslag gebeurt er nog het een en ander. Dat kun je hier terugvinden.

De dood aan kinderen uitleggen is voor ons volwassenen misschien wel het lastigste dat bestaat. Vanaf 3-4 jaar weten kinderen wel ‘ongeveer’ wat dood is. Ze begrijpen het verschil tussen leven en dood. Ze begrijpen nog niet helemaal, dat dit voor altijd is. Daar begint dus je uitleg. En altijd, is een lastig begrip, zeker omdat het tijdsbesef van zo’n kleintje nog niet helemaal ontwikkeld is.  Ik vertel zelf altijd het verhaal van ‘de zandbak’. Een vogel zit op de rand van een zandbak. Hij wil een andere zandbak vullen. Die zandbak is ver vliegen. De vogel doet daar dus heel lang over (Vraag het kind wat hij lang vindt; voor mij is heel lang, de tijd die ik in de wachtkamer van de tandarts zit te wachten; dus 1 vlucht is 1 keer wachten in de wachtkamer). Hij kan per vlucht 1 zandkorreltje meenemen. Maar hij kan natuurlijk niet dag en nacht vliegen, hij moet ook slapen, en eten, en soms is hij moe, dan moet hij rusten. Pas als die hele zandbak leeg is, dat is voor altijd. Je kunt ter illustratie hoevaak de vogel heen en weer moet, een klein beetje zand in je hand nemen, en proberen om de korrels te tellen.
Tegen de tijd dat die zandbak dan leeg is, is het tijdsbesef van het kind gegroeid, en kun je een beter kloppend verhaal delen.

 Verder is het belangrijk om zo eerlijk mogelijk te zijn. Draai niet om de hete brij heen. Dat beschadigd de vertrouwensband die je met je kind hebt én die je ook nodig hebt om dit lastige onderwerp samen aan te kunnen.

 

Materialen

Recent nieuws

- Wat kost een begrafenis?

- Wat kost een crematie?

- Wat is een particulier graf?

- Uitvaart en corona

Werkgebied

Door de expertise van BijDeHand, werken wij landelijk - inclusief de Waddeneilanden.

 

Contact

06 - 11 03 14 14 (24/7 bereikbaar)
richard@uitvaartverzorgingbijdehand.nl