BijDeHand is er speciaal voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Vanuit het geloof dat het overlijden van een ouder een traumatische ervaring is, wil BijDeHand bijdragen dat trauma zoveel mogelijk terug te dwingen.

BijDeHand is opgericht door Richard Hattink. Hij heeft BijDeHand volledig ingericht met het kind in het middelpunt. Dat betekent, dat er eerlijk, open en kloppende informatie gegeven wordt over alle stappen die gezet worden vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart.

Daarnaast, werkt BijDeHand zoveel mogelijk met ‘eigen’ mensen. Dat betekent dat je zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet in die periode.

Hekel aan kistenschuivers en sjaaltjes. 

Kistenschuivers ‘weten’ wat goed voor jou is, op basis van aannames. Ze doen alles voor iedereen, maar wel zo effectief mogelijk. Drie ritjes combineren is tenslotte beter dan 2 keer heen en weer rijden.
Ze zeggen dat ze betrokken zijn, maar op de dag van de uitvaart moeten ze op het spiekbriefje kijken om te kijken hoe de overledene heet – ja, dat gebeurt echt en vrij vaak ook! Ze sturen een toevallig in de buurt wonende rouwautochauffeur bij je langs, om het lichaam van je geliefde te controleren, want dat is effectiever dan de uitvaartleider te sturen. en het kost nog eens minder ook.
Ze doen alsof ze 24 uur per dag beschikbaar zijn, maar na 17:00 word je doorgeschakeld naar een algemene meldkamer. Het enige waar zij mee bezig zijn, is rit nummer 28 van vandaag. Nergens gaat het over de mensen die je achter de voordeur tegenkomt.

 Sjaaltjes zijn de fuchsiakwekers, die toen hun eigen moeder doodging ‘meteen voelden waar hun ware pad lag’. Ze willen iets zinnigs met hun leven doen, nu de kinderen uit huis zijn. Een sjaaltje verzorgt zes uitvaarten per jaar en is daar retedruk mee. Niks mis mee, maar het sjaaltje heeft een hobby, zoals mijn schoonmoeder graag schildert. Leuk voor erbij, maar is het ook genoeg om professioneel met een vak bezig te zijn?

In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen leren kennen, die stuk voor stuk dachten dat ze na het bijwonen van een cursus van een dag een expertstatus bezaten. BijDeHand gelooft niet zozeer in het vólgen van de cursus, maar in de achterliggende levenshouding. Dat je je oprécht zorgen maakt, of het wel goed met iemand gaat. Als roeping, zoals ik ook leraar werd voor kinderen met gedragsproblemen. Werk dat je doet vanuit een échte betrokkenheid.

Presentie

Oprechte betrokkenheid heet presentie. Aanwezig zijn in plaats van aanwezig zijn.  Goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander, en op wat hij of zij nodig heeft. Een kaartje op de eerste niet-meer-verjaardag van de overledene, een appje als door Corona de familie niet bij elkaar kan komen om de geboortedag van de overledene te herdenken. Een troostende arm om de schouder, een flauw grapje, of toch wat extra uitleg. 

En zo zit het. Dat doet BijDeHand voor je. Maar ook, voor zichzelf. Want op die manier werken, voelt als een verademing. Het mooiste werk van de wereld, met oog voor de mens en zorg voor elkaar. Zonder gedoe.