Richard Hattink

Dé rouw- & uitvaartspecialist voor jonge gezinnen. Je wilt er niet mee geconfronteerd worden, maar als het dan tóch moet… dan heb je mij nodig.

Sinds 1999

Na in 1996 een uitvaart mee te hebben gemaakt waarin alles misging (de rouwauto reed verkeerd, telkens de verkeerde naam tijdens de dienst) was ik ‘aan’. Ik wilde wel weten hoe de uitvaartwereld in elkaar zat, en of dit soort taferelen standaard waren. Naast mijn opleiding tot docent in het basisonderwijs kreeg ik mijn eerste bijbaantje in de uitvaartbranche. Eerst als drager, daarna algemeen medewerker (auladiensten, verzorging, etc). Na mijn opleiding bleef ik hangen in dat bedrijf. Ik was verkocht. Toen ik een aantal jaren later toch de overstap maakte het onderwijs in, kreeg ik in dat jaar 4 keer te maken met een overlijden binnen mijn klas. (2 ouders van leerlingen, een leerling en mijn 17-jarige stagiaire). De hulp vanuit school was een boekje met achterhaalde informatie. Daar vond ik mijn missie. De dood ‘begrijpbaar’ maken voor kinderen.

loopbaan

Ik was ‘aan’. Mijn loopbaan liep via mijn eerste onderwijsbaan (SBO) naar een VO school in een van de grootste achterstandswijken van Rotterdam. Midden op Zuid, waar leerlingen niet konden komen omdat ze ‘even naar binnen moesten’ (lees, de gevangenis in moesten), waar ik maandagochtend ontbijtochtend introduceerde zodat er in ieder geval 1 ontbijt in zat, leerde ik wat echt zorgen voor kinderen was. Daarvandaan kwam ik via VSO cluster 4 onderwijs (Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen) en een korte uitstap in MBO (Medewerker Maatschappelijke Zorg niv. 3 en 4) in het HBO terecht (Pedagogiek en Social Work). Bij die laatste was ik onder andere docent voor de vakken Verlieskunde, Psychopathologie en de minor Beroepsmatig omgaan met rouw- en verliessituaties. 

Mijn masteropleiding (naast het werk in VSO) pedagogiek heb ik volledig ingezet in de richting van omgang met rouwende kinderen. Ik ontwikkelde uitvaartspeelgoed, om laagdrempelig met kinderen over de dood te kunnen praten. Ik begon internationaal lezingen en trainingen te geven over de omgang met rouwende kinderen, en kwam in verschillende media. Van EenVandaag tot CNN, van ZDF tot Al-Jazeera… Ja zelfs Bejing News of China vroeg me om een interview. En toch miste er iets. Het echte werk. Daar waar ik de twee expertises bij elkaar kon brengen. En zo ontstond uitvaartverzorging BijDeHand. Een uitvaartverzorging die zich om het hele proces van afscheidnemen, uitvaart en opbouw van het gezin beweegt.

rouw- & uitvaartspecialist voor jonge gezinnen

Mijn specialismen (kinderen & rouw en uitvaarten) voegden zich naadloos samen in het uitvaartbedrijf dat ik opstartte. Gespecialiseerd in de begeleiding van jonge gezinnen, omdat daar echt iets anders nodig is dan bij een ‘normaal’ overlijden. 
Er is een verschil of je nog midden in de samenleving staat als je terminaal ziek wordt, of wanneer je al 20 jaar met pensioen bent. Het is anders als je als weduwe van 40 je gezin draaiend moet zien te houden, terwijl je net je partner en de papa van je kinderen bent verloren. En niet te vergeten; het maakt uit of je je vader verliest als je 50 bent bent, of wanneer je 5 bent. En voor die doelgroep… die groep jonge ouders die gaan overlijden en hun gezin… daar is de begeleiding van deze specialist volledig op zijn plaats.

 

Ik sta altijd voor je klaar

Het kan soms een hele stap zijn om contact op te nemen met een uitvaartverzorger. Het wordt er toch ‘echter’ van. Maar weet, dat je me altijd kunt bereiken. Via mail, app, of gewoon door te bellen.
In geval van overlijden zijn we 24/7 telefonisch bereikbaar.